Vanuit de dagelijkse praktijk zien we dat professionals in het sociaal domein en tal van andere professionals van aanpalende terreinen, zoals welzijnsorganisaties, gemeenten, GGZ-instellingen en politie voelen dat samenwerking een wenkend perspectief is en essentieel is om de eigen (organisatie)doelstellingen te kunnen blijven realiseren. De druk op het sociaal domein om samen te werken neemt navenant toe. Maar samen werken aan samenwerking en bouwen aan ecosystemen is niet iets dat in ons zorgstelsel en in onze organisaties is ingebakken. Integendeel; we zijn geconditioneerd om vooral te kijken naar wat ons onderscheidt in plaats van wat ons (ver)bindt.
Bereidheid creëren om samen te werken vraagt om een specifieke aanpak. Het vraagt om verbindende gespreksvaardigheden. Zonder verbinding, geen beweging, geen verbetering en geen transformatie. Daarom leren wij professionals tijdens deze masterclass te groeien in verbindingsvaardigheden. Je kunt met netwerkpartners alleen stappen in de richting van verandering zetten wanneer jullie daadwerkelijk bereid zijn om samen te werken. Daar heb jij invloed op!
Weerstand kan een obstakel zijn als het gaat om interprofessioneel samenwerken. In sommige gevallen heb je zelf invloed op het ontstaan van weerstand, in andere gevallen niet. De weerstand kan ook gericht zijn op de historie of de verschillende bedrijfsculturen. Of je nu invloed hebt gehad of niet, jij kunt er voorzorgen dat de weerstand afnemen zodat het weer mogelijk is om constructief samen te werken.
Tijdens deze masterclass leer je:
- Actuele ontwikkelingen in het sociaal domein en de eerstelijnszorg
- Het IZA en Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)
- Collectief leiderschap
- Samenwerken, hoe dan?
- Het ontwerpen van een samenwerking
- De valkuilen die samenwerking in de weg staan.
- De houding die verandering en openheid faciliteert.
- Basisvaardigheden die zorgen voor verbinding.
- Problemen in de onderstroom bespreekbaar te maken.
- De boodschap/emotie/waarde of behoefte onder het gesproken woord horen.
- Onderlinge gelijkwaardigheid te creëren.
- Voorkomen dat je weerstand oproept, (en als deze toch ontstaat) hoe je ze weer afneemt.
Deze Masterclass is praktijkgericht en plaatst actuele ontwikkelingen rond het IZA en het Gezond en Actief Leven Akkoord(GALA) in een helder kader. De Masterclass helpt om in de dagelijkse, regionale werkpraktijk ontwikkelingen in een context te zetten en grip te krijgen op en begrip te krijgen voor wat er speelt in de complexe wereld van het sociaal domein.
De Masterclass zal worden uitgevoerd door Jessica Aarnink en Warner Admiraal,experts bij jb Lorenz, in samenwerking met Ellen Honing en Kelly Sonnenschein, trainers en oprichters van onze kennispartner Anders Leren Motiveren.
Deze Masterclass organiseren wij op onze trainingslocatie in Breda.